Véget ért az Újbudai Dekameron irodalmi pályázat

Albertfalvi Közösségi Ház
2021.02.15 13:05

A pályázat lezárásaként megjelent az Újbudai Dekameron antológia.

 

Giovanni Boccaccio Dekameronjának főhősei az 1348-as firenzei pestisjárvány elől vonultak el egy vidéki villába, ahol furfangos, vidám, pajzán és tanulságos történetekkel múlatták az időt.
A 2020-as koronavírus-járvány elöl pedig szinte az egész világ visszavonult az otthonokba (önkéntes karantén, home office, távoktatás), ahol többnyire az online térben keresünk magunknak unaloműzőt.

 

Önmagunk és mások szórakoztatására írta ki tavasszal az Albertfalvi Közösségi Ház az Újbudai Dekameron irodalmi pályázatot, amelyre – az egyértelmű párhuzamra utalva – Boccaccio remekművének szellemében vártak tanulságos, elgondolkodtatóan humoros, szatirikus, pajzán és szerelmes novellákat, történeteket.

 
A felhívásra több mint hetven pályamű érkezett be szerte az országból, sőt még a határon túlról is, hiszen Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is küldtek írásokat, amelyekből hatvannyolcat fogadtak el a szervezők. Az elfogadott írások mindegyike olvasható az ujbudaidekameron.blog.hu oldalon.

 
A zsűri, amelynek elnöke Bánki Éva író, irodalomtörténész, a Magyar Dekameron szerzője volt, december elején hirdetett eredményt.

 
Első helyezett lett a csattanóra kihegyezett, félreértéseken alapuló szerelmi történetek közül a legkiemelkedőbb Radmila Markovity A sürgősségi osztályon című elbeszélése. A gátlástalan nénike, aki megtáncoltatja az önhitt, fiatal orvosokat, akik csak zavartan feszengenek a néni szövegeit hallgatva, fergeteges! A gátlástalan önkifejezés, a „szólás” néha a meztelen testnél is csábítóbb lehet. Nem ilyen felszabadítóan vidám, de nyelvileg annál kidolgozottabb a második helyezett Lovass Adél keserű hangulatú, a szexualitás, a testiség abszurd oldalát bemutató Fikakirály című elbeszélése. A harmadik pedig Baumann Csilla Kalandozásaim a sürgősségi osztályon lett, amely már a címében elárulja, hogy nem novellát, hanem szociografikus hitelességű, remek tárcát olvashatunk. Valamint különdíjat kapott Kovács Barna Bálint Önmegvalósulás című írása, amely a szatíra és a politikai pamflet határán mozog. Eredeti, mélyen átgondolt, szellemes, nyelvileg is igényes írás, amelyben a szerző ügyesen karikírozott társadalmi problémákat állít előtérbe.

 
A díjazott művek szerzői – stílusosan – online ajándékban is részesültek, hiszen írásaikat Andresz Kati tolmácsolásában az Albertfalvi Közösségi Ház YouTube csatornáján láthatjuk és hallhatjuk.

 
S végül a pályázat lezárásaként december közepén jelent meg az Újbudai Dekameron antológia, amelyben negyvennégy írást olvashatunk, immáron offline formában a beérkezett pályaművek közül. A kötethez az érdeklődő újbudaiak díjmentesen juthatnak hozzá – azonban a járványhelyzetre való tekintettel – egyelőre csak az Albertfalvi Közösségi Háznál hétköznapokon nyolc és tizenhat óra között.

 

A pályázaton elfogadott hatvannyolc írás mindegyike olvasható az ujbudaidekameron.blog.hu oldalon.

 

A negyvennégy válogatott alkotást tartalmazó antológát itt töltheti le:

ÚJBUDAI DEKAMERON

 

I. helyezett
Radmila Markovity: A sürgősségi osztályon
https://youtu.be/fPcgxUoUwXM

 

II. helyezett
Lovass Adél: Fikakirály
https://youtu.be/L8On4QShbRE

 

III. helyezett
Baumann Csilla: Kalandozásaim a sürgősségi osztályon
https://youtu.be/Jdi45KVaFag

 

Különdíj
Kovács Barna Bálint: Önmegvalósulás
https://youtu.be/u8X4C88YQdw

 

© KözPont Újbudai Kulturális Kft., 2019 | Minden jog fentartva.