HOGY EL NE FÚJJA MIND A SZÉL

Albertfalvi Közösségi Ház
2020.02.02 23:38

   Egy képes album a régi Albertfalváról

  

Albertfalva idén ünnepli fennállásának a 200. évfordulóját.

 

A bicentenárium alkalmából a helyi intézmények és civil szervezetek egész éven át tartó rendezvénysorozatot szerveznek, amelynek legfőbb céljai az ünneplés mellett, hogy minél több ember figyelmét felhívják a városrész értékeire, illetve az itt élőkben erősítsék az „albertfalviság” érzését.

  

Az Albertfalva200 keretében a szervezők igyekeznek minél több embert megszólítani a kisiskolásoktól kezdve a nyugdíjasokig színes programokkal: helytörténeti játékokkal, előadássorozattal, szabadtéri rendezvénnyel, pályázatokkal, kiállításokkal, művészeti fesztivállal, Albert herceg mellszobrának felállításával.

 

Ebbe a sorba illeszkedik ez a kiadvány is, amelyben fényképek segítségével idézhetjük fel a régi Albertfalva hangulatát, egy letűnt világét, amelyet nem szabad engednünk, hogy a feledés homályába vesszen.

 

Még februárban indította útjára a közösségi ház a fényképek gyűjtését, amelyek bemutatják a városrész, illetve a falu életét a múlt században. A felhívásra beérkezett fotókat az intézmény munkatársai digitalizálták, s elérhetővé tették az interneten (facebook.com/Albertfalva200).

 
A kötetben egy válogatást láthatunk, többek között azzal a nem titkolt céllal is, hogy lesznek, akik a kiadvány hatására kapnak kedvet arra, hogy előkeressék a régi családi fotóikat, s azok közt válogatva gyarapítsák Albertfalva képes emlékezetét. Ugyanis a gyűjtés nem ért véget, időkorlát nélkül továbbra is várják a közösségi házban a fényképeket

  

Az albumban nem egy helytörténeti szempontból kronológiailag vagy tematikusan összeszerkesztett képanyagot láthatunk, hanem emlékek villannak fel, amelyek hol élesek, hol homályosak, hol pontosak, hol pontatlanok. Vannak fotók, amelyiken a beküldő megjelölte a helyszínt, az időpontot és a képen látható személyeket, s van, aki nem vagy csak hozzávetőlegesen. Az albumban a helyszínek megjelölésénél a mai közterület elnevezések szerepelnek, hogy könnyebben be lehessen azonosítani hol készült a felvétel.
A kiadvány végén megismerhetjük Albertfalva és a terület történetét, amelyet egy irodalomjegyzék követ, amely segítségével további ismereteket szerezhetünk a városrészről.

  

A könyv digitális változata itt olvasható: http://albertfalva.uw.hu/kepesalbum.pdf

© Újbudai KözPont – Kulturális Pedagógiai és Média Kft., 2019 | Minden jog fentartva.